Checkpoint Firewall Interview Question and Answer Part 1

 Hi Friends, below I have shared Checkpoint Firewall Interview Question and Answer. Generally, these question asked in an interview and very useful to troubleshoot firewall issue.Checkpoint Firewall is award winner security firewall and market leader. Most of the Corporate organization used Checkpoint firewall for Network security purpose.  
  1. What is Anti-Spoofing?
Ans-  Anti-Spoofing is the feature of Checkpoint Firewall. which is protected from an attacker who generates IP Packet with the Fake or Spoof source address. Its determine that whether traffic is legitimate or not. If traffic is not legitimate then firewall block that traffic on the interface of the firewall.
2. What is Asymmetric Encryption?
Ans – In Asymmetric Encryption, there is two different key used for encrypting and decrypt to the packet. Means that one key used for Encrypt packet, and second key used to for decrypt packet. The Same key can not encrypt and decrypt.
3. What is Stealth Rule in checkpoint firewall?
Ans – Stealth Rule Protect Checkpoint firewall from direct access any traffic. Its rule should be placed on the top of Security rule base. In this rule, administrator denied all traffic to access checkpoint firewall.
4. What is Cleanup rule In Checkpoint Firewall?
Ans – Cleanup rule place at last of the security rule base, Its used to drop all traffic which not match with above rule and Logged. Cleanup rule mainly created for log purpose. In this rule, administrator denied all the traffic and enable log.
5. What is NAT?
Ans- NAT stand for Network Address Translation. Its used to map private IP address with Public IP Address and Public IP address map with Private IP Address. Mainly its used for Provide Security to the Internal Network and Servers from the Internet. NAT is also used to connect the Internet with Private IP Address. Because Private IP not route-able on the Internet.
6. What is Source NAT?
Ans- Source NAT used to initiate traffic from internal network to external network. In source NAT only source IP will be translated into public IP address.
7. What is VPN (Virtual Private Network)?
Ans – VPN (Virtual Private Network) is used to create a secure connection between two private networks over Internet. It's used Encryption authentication to secure data during transmission. There are two type of VPN
  • Site to Site VPN.
  • Remote Access VPN.
8. What is IP Sec?
Ans – IP Sec (IP Security) is a set of protocol. which is responsible for making secure communication between two host machine, or network over a public network such as the Internet. IPSec Protocol provides Confidentiality, Integrity, Authenticity and Anti-Replay protection. There is two IPSec protocol which provides security 1. ESP (Encapsulation Security Payload) and 2. AH (Authentication Header).
9. What is Difference between ESP and AH IPSec Protocol?
Ans-  
ESP – ESP Protocol is a part of IPsec suit, Its provide Confidentiality, Integrity, and Authenticity. Its used in two mode Transport mode and Tunnel mode.
AH – Its is also part of an IPsec suit, Its provide only Authentication and Integrity, It does not provide Encryption. It also used to two mode Transport mode and Tunnel mode.
10. What is Explicit rule In Checkpoint Firewall?
Ans – Its a rule in ruse base which is manually created by network security administrator that called Explicit rule.

Checkpoint Firewall Interview Question and Answer

CheckPoint Firewall Interview Question
11. What is Hide NAT?
Ans – Hide NAT used to translate multiple private IP or Network with single public IP address. Means many to one translation. It can only be used in source NAT translation. Hide NAT can not be used in Destination NAT. 
12. What is Destination NAT?
Ans – When a request to translate Destination IP address for connecting with Internal Private network from Public IP address. Only static NAT can be used in Destination NAT.
13. Difference between Automatic NAT and Manual NAT.
Ans
Automatic NATManual NAT
Automatically created by FirewallManually Created by Network Security Administrator
Can not modifyCan be Modify
Can not create “No NAT” ruleCan be Create “No NAT” rule
Can not create Dual NATCan be Create Dual NAT
Port forwarding, not possiblePort forwarding possible
Proxy ARP by default enabledProxy ARP by default not enable
14. What is SAM Database?
Ans-
15. What is the difference between standalone deployment distributed deployment?  
Standalone deployment – In the standalone deployment, Security Gateway and Security management server installed on the same Machine.
Distributed deployment  – In Distributed deployment, Security Gateway and Security Management Server installed on the different machine.
16. What is SIC?
SIC – SIC stand for “Secure Internal Communication”. Its a checkpoint firewall feature that is used to make secure communication between Checkpoint firewall component. It used when Security Gateway and Security management server installed in Distributed deployment. Its Authentication and Encryption for secure communication.
17. What is 3 trier architecture component of Checkpoint Firewall?
  • Smart Console.
  • Security Management.
  • Security Gateway.

18. What is the Packet Flow of Checkpoint firewall?
  1. SAM Database.
  2. Address Spoofing.
  3. Session Lookup.
  4. Policy Lookup.
  5. Destination NAT.
  6. Route Lookup.
  7. Source NAT.
  8. Layer 7 Inspection.
  9. VPN.
  10. Routing.
19. What Advantage of NAT.
  • Save Public IP to save cost.
  • Security with hiding Internal Network.
  • Avoid Routing.
  • Publish Server over the Internet.
  • Overlapping Network.
  • Access Internet from Private IP address.
20. What is Smart Dashboard? 
Ans– Its tool of the smart console. Its used to Configure Rule, Policy object, Create NAT Policy, Configure VPN and Cluster etc. 


Comments

Popular posts from this blog

Download IOS Image for Router

tcpdumps in Checkpoint Firewall